Irish Wolfhounds , ierse wolfshond

Nederlands

DE STANDAARD
 
De Standaard van Uitmuntendheid en Lijst van Punten in Volgorde van Belangrijkheid.
 
1. Algemene indruk. De Ierse Wolfshond noet niet zo zwaar zijn als de Deense Dog, maar zwaarder dan de Deerhound, op wie hij verder wel het meest lijkt. Hij moet groot zijn en grootsheid uitstralen, zeer goed bespierd zijn, sterk maar sierlijk gebouwd met een actieve en gemakkelijke manier van bewegen; hoofd en nek hoog gedragen; de staart met een opwaartse bocht gedragen met een lichte neiging naar krul aan het einde.
De minimale hoogtemaat is79 cm. voor de reu en71 cm. voor de teef, de reu dient minimaal54 kg. en de teef41 kg. te wegen. Alles beneden deze minima wordt uitgesloten. Een groot ras met de gewenste maat van lichaamshoogte ten opzichte van –lengte is 81 –86 cm. hoog voor de reu, met de bijbehorende kracht, energie, moed en evenwichtigheid.
2. Het hoofd.  Lang, met een zeer lichte stop op het voorhoofd en een zeer lichte verdieping tussen de ogen. Schedel niet te breed. De snuit lang en gemiddeld spits. De oren klein en gedragen als een Greyhound. Het gebit een schaargebit, maar een vlakke beet mag.
3. De nek.  Tamelijk lang, zeer sterk en gespierd, goed gebogen, zonder loshangend keelvel.
4. De borst. Zeer diep en breed.
5. De rug. Eerder lang dan kort, met gewelfde lendenen.
6. De staart. Lang en licht gebogen, gemiddeld van dikte en goed met haar bezet.
7. De buik. Goed opgetrokken.
8. De voorhand. Gespierde schouders, zodat de borst breed is. Schouders schuin naar voren aflopend. Ellebogen er goed onder geplaatst, niet naar binnen of naar buiten wijzend. Voorpoot: gespierde onderarm, de hele voorpoot recht en goed gespierd.
9. De achterhand. Gespierde dijen, de tweede dij lang en gespierd als bij een Greyhound, lage hakken die niet naar binnen of naar buiten wijzen.
10. De voeten. Van gemiddelde maat en rond, niet naar binnen of naar buiten wijzend. De tenen goed gebogen en vast. De nagels zeer sterk en gebogen.
11. Het haar.  Ruw en hard op het lichaam, de poten en het hoofd; vooral langer draadhaar boven de ogen en onder de kaak.
12. Kleur en aftekeningen. De erkende kleuren zijn grijs, gemêleerd grijs (brindle), rood, zwart, puur wit, beige of iedere bij de Deerhound voorkomende kleur.
13. Fouten. Een te licht of te zwaar hoofd, teveel gebogen neusbeen; lange hangende oren; korte nek; loshangend keelvel; te smalle of te brede borst; verzakte, holle of te rechte rug; gebogen voorpoten; te veel gebogen polsen; gedraaide voeten; uitgespreide tenen; te veel krul in de staart; zwakke achterhand of algemeen tekort aan spieren; te korte rug, roze of leverkleurige oogleden; lippen en neus niet zwart; erg lichte ogen.
 
Lijst van Punten in volgorde van Belangrijkheid:
 
1.         Type. De Ierse Wolfshond moet niet zo zwaar als de Deense (Duitse) Dog,
            maar zwaarder dan de Deerhound zijn, waar hij verder het meest op lijkt.
2.         Groot van maat en groots van uitstraling.
3.         Energiek en gemakkelijk bewegen.
4.         Hoofd lang en vlak, hoog gedragen.
5.         Voorpoten stevig van bone (botten) en recht; de ellebogen er recht onder.
6.         Dijen lang en gespierd, tweede dijen goed bespierd, knieën goed gehoekt.
7.         De vacht ruw en hard, vooral draadharig boven de ogen en onder de kaak.
8.         Het lichaam lang en met lange ribbenkast, met goed gebogen ribben en brede
            heupen.
9.         Lendenen gewelfd, de buik goed opgetrokken.
10.       De oren klein en gedragen als een Greyhound (rozenoor).
11.       De voeten gemiddeld van maat en rond, de tenen vast en gebogen.
12.       De nek lang, goed gebogen en zeer sterk.
13.       De borst zeer diep en redelijk breed.
14.       De schouders gespierd en aflopend.
15.       De staart lang en licht gebogen.
16.       De ogen donker.

 

Let op, deze punten zijn slechts in volgorde van belangrijkheid aangegeven, ten allen tijde dient de Standaard van Uitmuntendheid gevolgd te worden, die bij twijfel altijd voorrang heeft op de Lijst van Punten.